„Pani Doktor/Panie Doktorze, czy jeśli myję zęby po każdym posiłku oraz używam nici to czy mogę być spokojny o kondycję moich zębów? ”
To często zadawane przez Was pytanie podczas wizyty w naszym gabinecie. Oczywiście jest to bardzo istotne, mycie i czyszczenie zębów to podstawa. Dziś jednak ugryziemy temat tak trochę od kuchni 😉 Czyli co jeść by cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem?
1.Jemy produkty bogate w wapń!
Zbawienny wpływ na zęby ma wapń. Jest on niezbędnym minerałem budulcowym, odpowiadającym za strukturę zębów. Niedobór wapnia może być natomiast poważnym problemem, objawiającym się częstymi złamaniami, kruchością i próchnicą zębów. Ważnym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne jak i nasiona i zielone warzywa. Niedobory wapnia można również uzupełniać wodą wysoko zmineralizowaną.
2.Wcinamy rybki!
Do wchłonięcia wapnia niezbędna jest witamina D3. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela. Witamina D ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości, ponieważ reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.
3.Gramy w zielone czyli zaprzyjaźniamy się z brokułem!
Brokuły są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10, który wpływa na procesy energetyczne w organizmie. Zwiększa on odporność, wpływa na kondycję przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodującymi groźną chorobę – paradontozę, na którą według szacunków może cierpieć nawet 70 proc. osób w podeszłym wieku.
Brokuły zawierają także spore ilości wapnia, zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych. Pamiętajmy jednak, że dla optymalnych wartości odżywczych brokułów, nie należy gotować dłużej niż pięć minut.
4.Chrupiemy marchewki!
Bogata w witaminę A marchew wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ponieważ świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, pomagając tym samym w walce z kamieniem nazębnym. Surowa marchew, ma także znaczenie dla zdrowia zębów małych dzieci. Spożywanie jej wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu i prostuje zęby. Z tego względu, surową przekąskę śmiało można serwować maluchowi, od momentu kiedy tylko zaczną wyrzynać się pierwsze zęby.
5.Popijamy zieloną herbatę!
W jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie zapewnia niezbędną dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole, substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.
Pamiętamy oczywiście że profilaktyka jest bardzo istotna ale nic nie zastąpi wizyty w Naszym gabinecie.
Czy jesteście ciekawi, czego lepiej unikać w codziennej diecie?
O tym już w naszym następnym poście.